si určitě povšimnete nápadných hloučků Vietnamců sedících na miniaturních
plastových židličkách, často bez stolků, které zabírají klidně celý chodník před
miniaturním podnikem. Na první pohled se zdá, že se jedná o jakousi čajovnu,
ale při důkladnějším prozkoumání zjistíme, že zde se pije především káva. Ano
Vietnamci jsou milovníci dobré kávy a kávu pijí především brzy ráno po snídani
nebo odpoledne po obědě. Standardní rituál spočívá v tom, že nejdříve si
zajdete na snídani, tedy na nudlovou polévku a pak se přesunete na šálek
respektive sklenici kávy. Situace se opakuje i po obědě. V tradiční vietnamské
kavárně dostanete výlučně kávu a případně kuřivo. K dobrým mravům patří i
šálek výborného zeleného čaje, který se servíruje ke kávě zadarmo jako
pozornost podniku.
V zásadě si můžete
dát kávu ve třech různých provedeních a to kávu černou prostě „kafé“, nebo kávu
s kondenzovaným mlékem tzv. „kafé sua“ no anebo kávu s mlékem a ledem
tzv. „kafé sua da“. Musím říci, že zvláště ta poslední je ve velkých vedrech,
které zde panují výborným vzpružovadlem. Kromě toho má místní káva velice
specifické aroma připomínající čokoládu, takže pro ty kdo mají v oblibě
nejrůznější kapučina je zcela ideální. Sám si nedokážu specifické aroma
vysvětlit, nikdy jsem podobnou kávu nepil. Zde je nutné podotknout,
že ve Vietnamu se pěstuje především tzv. Robusta (Caffea robusta), která má obecně nižší kvalitu než Arabica (Coffea arabica), a která se používá
většinou pro přípravu instantních káv.
Kafé sua, tj. káva s mlékem obvykle kondenzovaným Foto:autor
Kafé sua da, ledová káva Foto: autor
Co se týče světových
statistik, tak čísla hovoří jasně pro Vietnam. Podle údajů FAO (Food and
Agriculture Organization) za rok 2007 patří Vietnamu v oblasti produkce
kávy druhá příčka na světě za Brazílií. Přičemž v Brazílii se vyprodukuje
ročně zhruba 2,18 mil. tun a ve Vietnamu to je 1,06 mil. tun. Když si ovšem
srovnáme celkové rozlohy zemědělské půdy obou zemí tak zjistíme, že výsledky
Vietnamu jsou úctyhodné, jelikož Brazílie má k dispozici 27 krát větší
plochu zemědělské půdy. Pro doplnění informací můžeme konstatovat, že Kolumbie,
která má bez mála 4,5 krát více zemědělské půdy než Vietnam, je se svými 710
tisíci tunami ročně na třetím místě.
Vietnamská káva má i
specifickou přípravu. Například když si budete dávat kafé sua tj. kávu
s mlékem tak vám nejprve na dno sklenice nalejou asi půl centimetru
kondenzovaného mléka. Pak se vezme speciální překapávací nádobka z hliníku
(viz foto), která má na dně sítko a do ní se nasype zhruba půldruhého
centimetru vietnamské kávy. Následně se tato vrstva utuží dalším volným sítkem,
kterým se pak zároveň vrstva kávy v kelímku přiklopí. Do takto
připraveného překapávače se nalije malé množství vroucí vody tak, aby se voda
pouze vsákla do kávy, a znovu se horním sítkem utuží. Poté se překapávač umístí
nad sklenici s mlékem a dolije se po okraj vroucí vodou a přiklopí se
víčkem. V této podobě vám kávu i naservírují. Vy počkáte, než káva překape
a pak překapávač sejmete, kávu s mlékem promícháte a můžete pít.
Zdůrazňuji, že chutí kávy budete mile překvapeni. Alespoň jsem se ještě nesetkal
s nikým, komu by káva ve Vietnamu nechutnala. Další nespornou výhodou je
cena. Výbornou kávu v obyčejné kavárně, kde mimochodem bývá skutečně
nejlepší, dostanete za 5 000 dongů což odpovídá zhruba 5Kč.
Překapávač Foto: autor
No myslím, že tu můžu
psát o vietnamské kávě donekonečna, ale ten kdo jí zatím neokusil mi stejně
těžko uvěří. Já se nedivím, sám jsem si taky říkal, že to je nesmysl, ale vězte
lidé, že není. A pokud zrovna neplánujete cestu do Vietnamu, tak si pro balíček
originální vietnamské kávy můžete zajít do vietnamské tržnice SAPA v Praze
4 Libuši. I když si říkám, že po nedávném požáru to asi nebude tak
snadné. Tak toliko pro dnešek o Vietnamské kávě.