Reklama
 
Blog | Jan Banout

Vietnam je zemí kávy

Když se řekne dobrá káva, tak se nám většinou vybaví syčení páry z presovače a malé picolo v italském stylu. Pakliže se budeme bavit o geografických destinacích, tak naše představy určitě poputují do Latinské Ameriky do Brazílie, Kolumbie nebo třeba do Afriky do Etiopie. Zcela jistě málo koho napadne v souvislosti s kávou hovořit o Vietnamu a přece je tato země s kávou spojena stejně nerozlučně jako s mnohem známější rýží.

Pokud procházíte jakýmkoliv městem ve Vietnamu, tak
si určitě povšimnete nápadných hloučků Vietnamců sedících na miniaturních
plastových židličkách, často bez stolků, které zabírají klidně celý chodník před
miniaturním podnikem. Na první pohled se zdá, že se jedná o jakousi čajovnu,
ale při důkladnějším prozkoumání zjistíme, že zde se pije především káva. Ano
Vietnamci jsou milovníci dobré kávy a kávu pijí především brzy ráno po snídani
nebo odpoledne po obědě. Standardní rituál spočívá v tom, že nejdříve si
zajdete na snídani, tedy na nudlovou polévku a pak se přesunete na šálek
respektive sklenici kávy. Situace se opakuje i po obědě. V tradiční vietnamské
kavárně dostanete výlučně kávu a případně kuřivo. K dobrým mravům patří i
šálek výborného zeleného čaje, který se servíruje ke kávě zadarmo jako
pozornost podniku.
bez-stolku.jpg
Vietnamská kavárna Foto: autor
kavarna.jpg
Kavárny mnohdy zaberou celý chodník Foto: autor
mini.jpg
Ovšem i takto může vypadat malá kavárna bez hostů Foto:autor
kava-dest.jpg
Káva se pije za každého počasí Foto:autor

V zásadě si můžete
dát kávu ve třech různých provedeních a to kávu černou prostě „kafé“, nebo kávu
s kondenzovaným mlékem tzv. „kafé sua“ no anebo kávu s mlékem a ledem
tzv. „kafé sua da“. Musím říci, že zvláště ta poslední je ve velkých vedrech,
které zde panují výborným vzpružovadlem. Kromě toho má místní káva velice
specifické aroma připomínající čokoládu, takže pro ty kdo mají v oblibě
nejrůznější kapučina je zcela ideální. Sám si nedokážu specifické aroma
vysvětlit, nikdy jsem podobnou kávu nepil. Zde je nutné podotknout,
že ve Vietnamu se pěstuje především tzv. Robusta (Caffea robusta), která má obecně nižší kvalitu než Arabica (Coffea arabica), a která se používá
většinou pro přípravu instantních káv.

kafe-sua.jpg

Kafé sua, tj. káva s mlékem obvykle kondenzovaným Foto:autor

sua-da.jpg

Kafé sua da, ledová káva Foto: autor

Reklama

 

Co se týče světových
statistik, tak čísla hovoří jasně pro Vietnam. Podle údajů FAO (Food and
Agriculture Organization) za rok 2007 patří Vietnamu v oblasti produkce
kávy druhá příčka na světě za Brazílií. Přičemž v Brazílii se vyprodukuje
ročně zhruba 2,18 mil. tun a ve Vietnamu to je 1,06 mil. tun. Když si ovšem
srovnáme celkové rozlohy zemědělské půdy obou zemí tak zjistíme, že výsledky
Vietnamu jsou úctyhodné, jelikož Brazílie má k dispozici 27 krát větší
plochu zemědělské půdy. Pro doplnění informací můžeme konstatovat, že Kolumbie,
která má bez mála 4,5 krát více zemědělské půdy než Vietnam, je se svými 710
tisíci tunami ročně na třetím místě.

 

Vietnamská káva má i
specifickou přípravu. Například když si budete dávat kafé sua tj. kávu
s mlékem tak vám nejprve na dno sklenice nalejou asi půl centimetru
kondenzovaného mléka. Pak se vezme speciální překapávací nádobka z hliníku
(viz foto), která má na dně sítko a do ní se nasype zhruba půldruhého
centimetru vietnamské kávy. Následně se tato vrstva utuží dalším volným sítkem,
kterým se pak zároveň vrstva kávy v kelímku přiklopí. Do takto
připraveného překapávače se nalije malé množství vroucí vody tak, aby se voda
pouze vsákla do kávy, a znovu se horním sítkem utuží. Poté se překapávač umístí
nad sklenici s mlékem a dolije se po okraj vroucí vodou a přiklopí se
víčkem. V této podobě vám kávu i naservírují. Vy počkáte, než káva překape
a pak překapávač sejmete, kávu s mlékem promícháte a můžete pít.
Zdůrazňuji, že chutí kávy budete mile překvapeni. Alespoň jsem se ještě nesetkal
s nikým, komu by káva ve Vietnamu nechutnala. Další nespornou výhodou je
cena. Výbornou kávu v obyčejné kavárně, kde mimochodem bývá skutečně
nejlepší, dostanete za 5 000 dongů což odpovídá zhruba 5Kč.

prekapavac.jpg

Překapávač Foto: autor

 

prekapana.jpg

Již překapaná káva Foto:autor
kava-caj-2.jpg
Káva s ledem servírovaná spolu se zeleným čajem, kavárna ve vesnici Phong My ve středním Vietnamu
Foto: autor

No myslím, že tu můžu
psát o vietnamské kávě donekonečna, ale ten kdo jí zatím neokusil mi stejně
těžko uvěří. Já se nedivím, sám jsem si taky říkal, že to je nesmysl, ale vězte
lidé, že není. A pokud zrovna neplánujete cestu do Vietnamu, tak si pro balíček
originální vietnamské kávy můžete zajít do vietnamské tržnice SAPA v Praze
4 Libuši. I když si říkám, že po nedávném požáru to asi nebude tak
snadné. Tak toliko pro dnešek o Vietnamské kávě.